Als je de 1e constructiestraal nog een keer wilt bekijken, kun je hier klikken:
1e Constructiestraal2e Constructiestraal

Het is weer van essentiëel belang dat je alle volgende tekeningen zelf natekent !

Teken weer een hoofdas van 12 cm met in het midden een positieve lens (8 cm hoog). (Zie tekening)
We weten dat de 1e constructiestraal die precies over de hoofdas ging ongebroken verder ging.
Dat komt omdat op die plek de linker- en de rechterzijde van het glas van de lens evenwijdig lopen vanuit welke hoek je ook zou kijken. Dit is ook zo bij een gewone ruit en als we daar doorheen kijken, zien we ook niet direct licht vanuit allerlei verschillende richtingen.
Teken nu weer een lichtstraal vanaf het punt dat 2 cm boven de hoofdas en 6 cm voor de lens ligt. Teken deze lichtstraal naar het optische midden van de lens en daarna ongebroken verder. (Zie tekening)
Voor de lens lopen de 2e constructiestralen dus richting het optische midden van de lens. Achter de lens lopen ze ongebroken verder. We hebben het brandpunt voor deze lichtstralen dus helemaal niet nodig !
Als het brandpunt in een opgave niet gegeven is, heb je dus zeker deze constructiestraal nodig !
Besef dat deze omschrijving van de loop van de 2e constructiestraal weer heel precies is en niet zomaar anders opgeschreven kan worden !
Bovendien geldt ook het omgekeerde: als de lichtstraal niet precies door het optische midden van de lens gaat, wordt de lichtstraal dus van richting veranderd: bij een positieve lens in de richting van de hoofdas !
Denk maar eens aan de 1e constructiestraal: die wordt altijd richting de hoofdas gebroken.

Van deze 2e constructiestralen zijn er ook oneindig veel te tekenen, als je een ander beginpunt kiest.
Teken weer eens een lichtstraal die van onder de hoofdas komt. (Zie tekening: de brandpunten zijn nu weggelaten, want die zijn dus niet nodig !)

LINKS: Richting het optische midden van de lensRECHTS: Ongebroken verderVan deze 2e constructiestralen zijn er weer oneindig veel te tekenen. We tekenen er nog 7. (Zie de volgende tekeningen)
Bedenk dat er bij deze constructiestralen geen buitenste lichtstralen zijn !

LINKS: Richting het optische midden van de lensRECHTS: Ongebroken verderEen speciale lichtstraal daarbij is weer degene die precies over de hoofdas loopt ! Dat is dus eigenlijk een 1e en 2e constructiestraal in één ! (Zie tekening)
Hij loopt èn voor de lens evenwijdig aan de hoofdas èn richting het optische midden !
En gaat ook na de lens door het brandpunt èn ongebroken verder !


LINKS: Richting het optische midden van de lensRECHTS: Ongebroken verderSnappen we nu ook de 2e constructiestraal ? Dan zijn we klaar voor de laatste !

De volgende is ook niet zo moeilijk: de 3e contructiestraal.


3e Constructiestraal