1e Constructiestraal

Om het tekenen goed te begrijpen is het van essentiŽel belang dat je alle volgende tekeningen zelf natekent !

Teken een hoofdas van 12 cm met in het midden een positieve lens (8 cm hoog).
Plaats aan beide kanten van de lens een brandpunt (F) op 2 cm voor en achter de lens.
Teken nu een lichtstraal evenwijdig aan de hoofdas, die 2 cm boven de hoofdas en 6 cm voor de lens begint. Teken deze lichtstraal door tot de lens. (Zie tekening)
We weten dat lichtstralen van de zon evenwijdig op aarde komen en dat een positieve lens die stralen in het brandpunt samen laat komen.
Teken de lichtstraal dus vanaf de plek, waar hij de lens raakt door in de richting van het brandpunt en ook verder. (Zie tekening)
Voor de lens lopen de 1e constructiestralen dus evenwijdig aan de hoofdas. Achter de lens lopen ze door het brandpunt verder.
Besef dat deze omschrijving van de loop van de 1e constructiestraal heel precies is en niet zomaar anders opgeschreven kan worden !
Bovendien geldt ook het omgekeerde: als de lichtstraal voor de lens niet evenwijdig aan de hoofdas loopt, gaat hij na de lens ook zeker niet door het brandpunt !
En ook: als de lichtstraal na de lens niet door het brandpunt gaat, loopt de lichtstraal voor de lens niet evenwijdig aan de hoofdas !

Van deze 1e constructiestralen zijn er oneindig veel te tekenen, als je een ander beginpunt kiest.
Teken eens een lichtstraal die van onder de hoofdas komt. (Zie tekening)

LINKS: Evenwijdig aan de hoofdasRECHTS: Door het brandpunt verderVan deze 1e constructiestralen zijn er oneindig veel te tekenen. We tekenen er nog 4, waaronder de buitenste 2. (Zie de volgende tekeningen)
Mocht je nog verder naar buiten lichtstralen willen tekenen, dan moet je de lens langer maken door hem verder te stippelen.
Bedenk wel, dat het optische midden van de lens echt in het midden moet blijven en je dus de lens, als je niet stippelt, aan beide kanten evenveel langer moet maken !


LINKS: Evenwijdig aan de hoofdasRECHTS: Door het brandpunt verderEen speciale lichtstraal daarbij is de laatst getekende (deze loopt precies over de hoofdas) ! (Zie tekening)

LINKS: Evenwijdig aan de hoofdasRECHTS: Door het brandpunt verderSnappen we de 1e constructiestraal ? Dan zijn we klaar voor de volgende 2 !

De volgende is een makkelijke: de 2e contructiestraal.


2e Constructiestraal