Als je de constructiestralen nog een keer wilt bekijken, kun je hier klikken:
ConstructiestralenBeeldvorming

Het is weer van essentiëel belang dat je alle volgende tekeningen zelf natekent !

Teken weer een hoofdas van 12 cm met in het midden een positieve lens (8 cm hoog).
Plaats aan beide kanten van de lens een brandpunt (F) op 2 cm voor en achter de lens. (Zie tekening)
Teken nu weer de 1e constructiestraal vanaf het punt dat 2 cm boven de hoofdas en 6 cm voor de lens ligt. (Zie tekening)
Om je tekeningen wat makkelijker mooi te krijgen is het nu handig om de 3e constructiestraal te tekenen vanaf hetzelfde punt.
Je ziet dat deze 2 lichtstralen elkaar na de lens snijden, maar niet 6 cm na de lens en 2 cm onder hoofdas, waar je dat misschien zou verwachten !
Het punt is ook duidelijk niet het brandpunt ! We noemen het het beeldpunt. Hou dus de begrippen brandpunt en beeldpunt goed uit elkaar ! (Zie tekening)
Teken nu ook de 2e constructiestraal vanaf hetzelfde punt.
Je ziet dat ook deze lichtstraal uitkomt in hetzelfde punt ! Teken de lichtstralen echter altijd wat verder door dan dat snijpunt. (Zie tekening)
Eigenlijk komen de 3 lichtstralen natuurlijk van een of ander voorwerp. Om dat voorwerp weer te geven tekenen we een pijl vanaf de hoofdas richting het gekozen beginpunt 6 cm voor de lens en 2 cm boven de hoofdas. (Zie tekening)
En zo is het snijpunt ook slechts één punt van het beeld. We tekenen ook dat beeld met een pijl recht vanaf de hoofdas naar het snijpunt toe. (Zie tekening)
Alle andere lichtstralen vanaf het beginpunt gaan ook door het gevonden snijpunt. Je weet nu dus van elke lichtstralen en niet alleen van de 3 constructiestralen, hoe deze verder lopen na de lens !
We tekenen er nog 1. (Zie tekening)
Het is kennelijk belangrijk om alle lichtstralen te kunnen tekenen, dus tekenen we er nog 2. (Zie tekening)
Al deze lichtstralen worden omvat door de buitenste 2. Binnen deze 2 lichtstralen loopt dus de gehele lichtbundel vanaf de top van het voorwerp naar de top van het beeld.
Bedenk wel, dat je deze pas kon tekenen, nadat je het snijpunt gevonden had met behulp van de constructiestralen ! (Zie tekening)
Snappen we beeldvorming een beetje ? Dan kunnen we nu proberen om ook andere lichtstralen vanaf het voorwerp te tekenen.


Andere lichtstralen vanaf het voorwerp.